Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Srovnání klamnou analogií. Dnes vám určitě nehrozí perzekuce za kritiku režimu. Pokud má někdo pocit, že za totalitního režimu měl více času na studium, na přátele, lidé se více semkli, tak je to dost falešné: asi jako kdyby někdo nostalgicky vzpomínal na Protektorát. Mezi lidmi tehdy bylo určitě víc vlastenectví než dnes. A propos, když už jste se rozepsal o těch dvou mincích, chtěl byste stejný “vyrovnaný” pohled i na Protektorát? Režim zajišťoval vcelku obstojný sociální systém, stačilo poslouchat. A toho vlastenectví opravdu bylo více. A že tu byla třeba heydrichiáda? Vždyť ti lidé napomáhali teroristickému činu. Souhlasíte, že by mělo být správné hlásat i tyto názory a k nim třeba i to, že holokaust byl oprávněný? Dvě strany mince.

0 0
možnosti

Vzpominam si jak na jakemsi zasedani jakehosi vyboru KSC si jakysi tajemnik jakehosi vyboru KSC postezoval, ze jemu se tezko s ideologickou diverzi bojuje, kdyz vsichni obcani u nej maji moznost sledovat zapadonemeckou televizi.

3 0
možnosti

Já jdu hlavou vždy proti mainstreamu a většinou nedostanu feedback, ale nálepku ..no jo volič MZ,AB,sluníčkář....no to jsou nejslušnější označení,ale už jsem si zvykl.

A tak dotaz jak to činíte...viz vaše vyjádřené níž,,,,já čtu co mohu z venku..

Tradičně se tudíž snažím o vyváženost pohledu, protože každá mince má, obrazně řečeno, nejméně dvě strany. Čímž jsem si to, tak jako samozřejmě mnozí jiní, opakovaně polepil a třebas do jistých médií najednou nemohl.

1 0
možnosti

Jistě jste tedy schopen stejně “objektivně” posuzovat i nacistický režim. Je to tak?

0 0
možnosti

Mně přijde, že lidi se stydí mít jiný než mainstreamový názor. Jednodušším lidem stačí mít jasně definované dobro a zlo. A pak nesnášejí, když je někdo nutí se zamyslet. A takoví řvouni zaplaší svým negativismem všechny, kteří jím do jednoduchého světa dávají "ale". I takový Hitler přinesl výdobytky, které používáme dodnes. I Masaryk udělal nějaké přešlapy. Gándí s Mandelou by mohli v klidu být za špatňáky, záleží na úhlu pohledu.

2 1
možnosti

Doknce i takove, o kterych nekteri dnes jen sni. Ale jeho zasluhou to rozhodne nebylo. Dokazal se proste obklopit lidmi, kteri mu radili.

Kdyz trochu odbocim, Ronald Reagan mi jko senator nic moc nerikal, ale kdyz mi d doslo ze si za hlavnihoprade zvolil generala Alexandra Haiga, doslo mi ze ted to bude jina politika.

1 0
možnosti

Děkuji autorovi za všeobecně platné zamyšlení pro naši dobu.

2 0
možnosti
Foto

R^ Asi to bývá způsobeno nekritickým nadšením , v němž ve vylité vaničce po změně chtějí mít lidé čisto. A také studem, v němž se zdráhají nějaká pozitiva té vylívané vodě přiznat, neupřít. Nová voda může být pak snadno vnímána také nekriticky.

1 0
možnosti

Pár let po revoluci je nadšení, které pak odezní, nastane "blbá nálada".Najedou zjišťujeme, že lidé se sklony k totalitě existují pořád. Dneska se angažují v aktivitách "kdo není s námi, je proti nám". Kritizuješ USA? Miluješ Putina.

Za komoušu jsme měli pionýry a svazáky, dneska máme aktivisty, internetové "elfy" a menšinové lobby, kteří za velké podpory médií rozhodují o tom, kdo bude vyhozený z práce za své názory.

4 0
možnosti

Já sice na bývalém režimu nevidím dobrého skoro nic, ale připadá mi, že někteří lidé silně přehánějí, když některé dnešní problémy házejí na záda dědictví po něm.

Před několika týdny jeden z pravidelných blogerů napsal, že to, že máme nedostatek některých profesí, je způsobeno neblahým dědictvím po době komunismu. A jmenoval mimo jiné i profesi řidičů autobusů.

Ve skutečnosti je realita taková, že si dopravní podniky stěžují na to, že zatím je řidičů ještě jakýs takýs dostatek, ale že to táhnou lidé, kteří z hlediska této profese (samozřejmě nikoli z hlediska lidského života jako takového) patří do řad seniorů, tady nad padesát let. Neboli to táhnou právě ti, kteří do té profese šli ještě za bývalého režimu a které listopad 1989 zastihl jako začátečníky. Hrozící a blížící se nedostatek řidičů vyplývá z toho, že jich je málo mezi lidmi mezi 30 a 45 lety, kteří v žádném případě nemohli tuto práci dělat ještě za Husáka, protože jim bylo maximálně tak pět, deset nebo patnáct let. Ty měl do té práce zverbovat už nový politický systém, ale neudělal to.

Tím neříkám, že bych chtěl návrat před rok 1989. Bude-li nedostatek šoférů autobusů, raději omezím své cestování, než aby zde opět bylo to, čeho jsme se zbavili.

Tím říkám, že jen slaboch se přespříliš vymlouvá na minulost. Komunisté nic dobrého nepřinesli, ale existují i takové problémy, za které oni nemohou.

Ale pro některé lidi je pohodlnější na ně svalovat všechno, než si přiznat, že v něčem selháváme i my.

1 0
možnosti

Nebo se svalují generační nešvary na moderní technologie. Sedí mladí lidé na sociálních sítích? Kdysi zase měli svoje party. Hrají násilnické počítačové hry? Před počítačem si hráli s plastovými samopaly. Obdivují nekriticky youtubery? Kdysi obdivovali třídní grázly nebo zdrogované rockery.

0 0
možnosti
  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 507x
Politolog, historik a publicista. Veliký příznivec kritického myšlení a nepřítel frází. Lehký provokatér.:-)

Seznam rubrik