Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S čím přijde Zelenský

S Ukrajinou se u nás pojí spousta ideologických stereotypů. Mnohé jsou přitom jen převrácením ideologických stereotypů komunistického režimu.

V domácím diskurzu se nedostatek argumentů nebo protiargumentů přebíjí nejčastěji urážkami, výhrůžkami, nálepkováním protivníků. Což jsou fenomény, kterých bohužel ve veřejném prostoru „utěšeně“ přibývá. A pěstují je, či s uspokojením tolerují, i mnohé sdělovací prostředky, jež samy sebe s pýchou označují za seriózní, neřkuli za strážce demokracie. Již skoro klasickým důsledkem takovéto arogance jsou kategorická sdělení, že kdo se snaží vidět situaci na Ukrajině bez ideologických klapek na oči, je ovlivněn proruskými weby. Rozuměj: ruskou špionáží. Tak trochu užitečný idiot, možná přímo špión, troll, nepřítel. Doširoka se tak reprodukují jednokolejná uvažování a nová generace „povolených“ nadávek. „Bolševik“ už prostě po třiceti letech od předání moci KSČ přestalo být sexy označení. I když je mimochodem pravda, že zkrachovalý, leč dosud medializovaný, politik Daniel Kroupa dodnes vážně zdůvodňuje svůj odpor vůči Heleně Válkové jejím předlistopadovým členstvím ve Straně.

Stran nešťastné Ukrajiny, co se stala hříčkou v konfliktech velmocí i oligarchů, se stereotypní obrazy změnily skoro ve zpravodajské či publicistické ikony. Byly a jsou zamlčovány některé hrůzné činy, jichž se po státním převratu, na počátku tamější vleklé války, dopustili místní šovinisté. K jimi následně vystupňovanému kultu banderovců, kteří bestiálně povraždili též řadu Čechů, si zase český ministr zahraničí nedovolí říct kritické slovo. Prý jde o vnitřní věc Kyjeva.

Byla/je patrná neochota informovat o tom, že nejen Moskva, ale i její rozliční konkurenti potřebují udržovat „v chodu“ konflikt na Donbasu. Dále se prakticky nezmiňovala obrovská korupce, s níž byl pravidelně spojován prezident Petro Porošenko. A skoro vůbec nepřišel na stůl pohled německého exministra, jenž po kerčském námořním incidentu upozornil na snahu vládnoucích kyjevských elit zatáhnout Berlín do konfliktu s Ruskem.

Tyhle, případně další zákeřné počiny – včetně označování jinak smýšlejících za zrádce vlasti a agenty Kremlu – měly za cíl ovlivnit volby hlavy Ukrajinské republiky. V nich ovšem ve druhém kole s přehledem zvítězil Vladimír Zelenskyj (obdržel přes 73 % hlasů). Místní obyvatelé patrně pocítili takový odpor vůči „revolucionáři“, že by proti miliardáři Porošenkovi zabodoval i sněhulák.

Vyhrál televizní bavič, jenž má ovšem zřetelné vazby na dalšího známého mocipána. S předchozím prezidentem rozkmotřeného Igora Kolomojského. Vážně podezřelého, z čeho jiného než z defraudací. Nadto suverénní šoumenův úspěch neznamená, že každý, kdo jej podpořil, je hned jeho stoupenec. Západem dlouho hýčkaný „čokoládový král“ byl prostě nebetyčným zklamáním širokých vrstev. Stejně jako jím po Oranžové revoluci stala letos znovu kandidující Julija Timošenková. Někdejší „Plynová princezna“.

Po počátečních nadějích spojovaných s Euromajdanem, se dle výzkumů vrátila skepse Ukrajinců zpět na původní, pořádně vysoká čísla. Společensko-hospodářská situace je tížívá. Spíše dál úpadková. Potenciál země, odkud po desetiletí odcházejí miliony obyvatel, zůstává nevyužit – přinejmenším pro blaho široké populace. Roku 2014 anektovaný Krym je dávno nenávratně ztracen, zatímco pseudostáty na východě všemožně prohlubují vazby na Ruskou federaci. Přičemž samozřejmě dál pokračuje válka nízké intenzity, v níž ztratilo život přes 13 000 lidských bytostí.

S napětím se čeká, s jakou přijde nově nastolený (ruskojazyčný) Vladimír Zelenskyj. Znamená totiž tabulu rasu, člověka bez jakýchkoli zkušeností ve veřejných funkcích. Skvělým prezidentem z lidu byl prozatím toliko v oblíbeném seriálu. Dosud je zcela evidentní jedině to, že umí skvěle slibovat. V kampani slíbil objemnější platy a důchody, lepší cesty, vymýcení všudypřítomné korupce. Vyšší životní úroveň a mír s Rusy. Vše, nač je potřeba hromada peněz. Těch se však nedostává. Anebo jenom na zahraniční úvěr.

Řada pozorovatelů proto Zelenského chápe výhradně jako produkt voličova zoufalství. Šarlatána, jemuž zmíněný kmotr, nedávno se - stejně jako Michail Saakašvili - navrátivší z emigrace, aktuálně doporučil, aby země nesplácela dluhy Západu. Aby jí USA a EU pohledávky odpustily coby náhradu za nákladnou proxyválku s Putinem. Pro Financial Times měl onen muž v pozadí pozoruhodně sdělit: „Je to vaše hra, vaše geopolitika, Ukrajina vás nezajímá, chcete poškodit Rusko a Ukrajinou se jen obhajujete.“

Zdá se jasné, že nad Ukrajinou se nevzklene duha. Zelenský má s Trumpem problém, dohoda o klidu zbraní s povstalci leží ve hvězdách, mezinárodní měnový fond (MMF) dočasně pozastavil finanční toky do země (což způsobí zdražení cizích peněz pro Kyjev) a nadcházejí i tuhé vnitřní boje o pozice. Chuť novopečené hlavy státu na co nejbližší parlamentní volby byly píchnutím do vosího hnízda. S podporou nového zákonodárného sboru by se mocenská situace prvního občana pronikavě zlepšila, a tak se kolem snahy rozpustit parlament okamžitě strhla mela.

Pokud si položíme otázku, kam hodlá Ukrajinská republika pod novopečeným prezidentem směřovat, nemůže být odpověď lehká. Zkraje června hodlá vyjet na první zahraniční cestu do Bruselu (EU+NATO), nicméně to ještě nenese jednoznačné znaménko. Se západní, či východní orientací tamějších politiků se musí vždy opatrně. Rádi užívají osvědčenou „metodiku“: podle okolností to hrají na obě strany.

Analýza je rozšířením textu vyšlého v MF Dnes

 

 

Autor: Pavel P. Kopecký | pondělí 3.6.2019 15:02 | karma článku: 21,66 | přečteno: 592x
  • Další články autora

Pavel P. Kopecký

Sedláci u Chlumce

Novoroční předsevzetí jsou velmi častá a ambiciózní. Často také právě proto nejsou lidmi dodržována. A co teprve politiky!

1.1.2022 v 16:19 | Karma: 14,40 | Přečteno: 450x | Diskuse| Politika

Pavel P. Kopecký

Právě jsem se vrátil z Hradu!

Prezident všechny mé návrhy přijal! - Premiéři Klement Gottwald a Petr Fiala mají hodně společného...

18.12.2021 v 14:35 | Karma: 25,32 | Přečteno: 926x | Diskuse| Politika

Pavel P. Kopecký

Boje o Hrad

Hlava státu je těžce nemocná a brzké uzdravení jí nejvíce veřejně přejí úhlavní nepřátelé. Proč asi?

27.10.2021 v 16:05 | Karma: 18,56 | Přečteno: 579x | Diskuse| Politika

Pavel P. Kopecký

Politická Štěstěna aneb Kdo spláče nad výdělkem

Nad výdělkem letošních sněmovních voleb spláčou především takzvaní obyčejní lidé. Dolních deset milionů.

15.10.2021 v 10:35 | Karma: 26,29 | Přečteno: 693x | Diskuse| Politika

Pavel P. Kopecký

Groteskní svátek demokracie

Volební plytkost osobností, témat i perspektiv aneb Grotesknost při budování státu svrchovaně zaručena

7.10.2021 v 13:07 | Karma: 15,31 | Přečteno: 350x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 507x
Politolog, historik a publicista. Veliký příznivec kritického myšlení a nepřítel frází. Lehký provokatér.:-)

Seznam rubrik