Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VF

Každá prohraná válka má jeden hlavní scénář. Vítěz bere vše a přepisuje historii. V hysterickém chaosu úprku poražených jsou zrádci a kolaboranti lynčováni, zejména, jedná-li se o vítězný návrat středověkého fanatismu.

0 0
možnosti
Foto

USA ztratily touto porážkou svou pozici světového hegemona No.1 nyní spadly o kategorii níže

0 1
možnosti
ZZ

Neřekl bych, že USA spadly tak hluboko.

O porážku se bezpochyby jednalo - ale USA to udělaly pragmaticky - byť nyní sklízí posměch. Rostoucí vojenský rozpočet USA bylo třeba stabilizovat.

Záměrem okupace bylo určitě něco jiného, než je oficiální verze, ale už loni bylo jasné, že ten skutečný a nám utajený záměr byl v nedohlednu. Afgánské suroviny budou těžit ti, kteří se v konfliktu nijak neangažovali.

:-/

0 0
možnosti
Foto

Cílem americké přítomnosti v Afghánistánu nikdy nebylo vybudování národa, ale potlačení terorismu. Je zbytečné umírat ve válce, ve které ani samy afghánské síly nechtějí bojovat. Spojené státy utratily za válku v Afghánistánu přes bilion dolarů, daly tamním vládním jednotkám všechny prostředky, aby mohly vyhrát boj o svou budoucnost. „Jediné, jim dát nemohli, je vůle bojovat Spojenci nemohou bojovat za Afghánce, když ti nechtějí bojovat sami za sebe.

0 1
možnosti
JR

J41a43n 69R52á83ž

21. 8. 2021 14:44

Poslední věta je citát nejhloupější výmluvy na válečnou porážku, kterou kdy americký prezident pronesl. Nixon porážku ve vietnamské válce přiznal a Kissinger konec války ve Vietnamu dokonce okomentoval lapidárně "Dostali jsme na p***l" Ani jeden se nevymlouval na jihovietnamskou armádu , že nebojovala a umožnila tak komunistům obsadit Saigon.

2 2
možnosti
LK

L71u58b20o65š 58K44r11i63m49l

21. 8. 2021 12:00

Slovy klasika: “Není těch 2,3 bilionu USD málo pane Kopecký?” Částka začala na 700 mld USD a roste a roste každým dnem. Již jsem v tisku zaznamenal i desítky bilionů USD.

0 0
možnosti
JR

J43a80n 53R35á56ž

21. 8. 2021 14:58

Dnes jsem četl (PRÁVO - Balabán) , že z rozpočtu Pentagonu šlo do Afganistanu 978miliard USD, Angličané přiznali 80miliard GBP, Němci kolem 20miliard Euro, my jsme taky něco přidali, a to jsou jen válečné výdaje. Včera nějaká ředitelka humanitární organizace v TV řekla, že jako humanitární pomoc šlo každoročně do A cce 3 miliardy USD z různých fondů, ale že se většina rozkradla, To máme dalších cca 60miliard USD. Takže suma sumárum se na 1,5bilionuUSD co se v A utopilo dostat můžeme.

1 0
možnosti
JL

Vůbec ta různá srovnání nesedí - "blitzkrieg" - proti Hitlerovským vojskům všichni bojovali, proto Krieg-čili válka. Jinak Wehrmacht jen "obsazoval" čili okupoval, přivtěloval některá území k Říši svaté německé mírovou cestou.... Talibánci v pantoflích prostě jen projeli zemí. Mají dohodu s USA, že ty se stáhnout, potažmo s nimi celé NATO. Afgánská armáda projevila autonomní myšlení, že válka je zbytečná. Co je to za válku? Zdá se, že afghánská armáda vydala rozkaz: jděte domů, zahoďte uniformy a zbraně nechte v kasárnách (totéž udělala policie, kterou ČR cvičila)....Nicméně pachuť "porážky" zůstane: Afghánistán od 15. srpna 2021 bude pomníkem amerického neúspěchu. Což je problém, protože Amerika miluje úspěchy, jinak ji nic nezajímá. A co se týče vyhlášení války - to je dobrý právnický fígl: ano, Amerika nevyhlásila válku, jen se tam usadila její armáda. S legalitou přítomnosti US Army byl trochu problém, tak se američtí právníci zajistili tím, že existovalo nějaké stanovisko OSN, které prý dodala legitimitu přítomnosti US Army na území Afghánistánu, protože je tam pozvala vláda (kterou sami dosadili). Takže válka vyhlášena nebyla, válka nemůže být prohrána. Západ prostě stáhl svých pár tisíc vojáků, co se ubytovali na 20 let na území cizí země, bojujíce tam za pravdu a lásku. 200 000 mrtvých oficiálně přiznaných - o tom se ani nepíše, spíše se píše o dolarech, ano stálo to dost dolarů - ale ty FED natiskne, no problema.

2 0
možnosti
  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 507x
Politolog, historik a publicista. Veliký příznivec kritického myšlení a nepřítel frází. Lehký provokatér.:-)

Seznam rubrik