Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Dle vašeho přepisu článku západ bojuje fiktivní odmávnuté boje, já si to nemyslím. Západní kultura nepotřebuje boj, ale soupeření. Jsou to právě autoritářské totalitní země, které nutně pro udržení moci vůdce potřebují vnějšího nepřítele a vyvolat domácí strach z cizí kultury. Kdo to nepochopí z propagandy je přinucen k pochopení násilně. Strach a nevědomost drží lidi v totalitě přibyté k zemi a konající příkazy vůdce.

Západní (naše) kultura potřebuje to co totalitní vůdce nejvíce děsí, to něco je SVOBODA. Svoboda v osobních rozhodnutích plodí kakofonii názorů a nápadů, jedině tak dochází k vývoji vpřed, pokrok totiž nelze naplánovat ani přikázat. Pokrok v totalitách je jen vykrádání nápadů a vynálezů, direktivně lze urychlit jejich uvedení do praxe, jenže už v tu chvíli je to zastaralé. Čína dovedla vykrádání technologií a rychlost jejich uvádění do praxe do extrému za cenu absolutního zotročení národa, upření veškerých svobod a maximální informační embargo.

Svoboda je základní potřeba člověka a každý si ji hledá i v rámci totality, proto je totalitní režim tak křehký, svoboda si cestu najde, stačí jen dostatek informací o svobodném světě. Čína nemá státní kapitalizmus, je to nejtužší totalita, kde veškeré informace mají jen vyvolení, kteří na systému profitují a bedlivě střeží proniknutí informací ke svým otrokům až tak, že střeží cizince, aby se nebavili s domorodci i když si vůbec nerozumí a domorodci vědí, že přiblížit se k cizinci znamená velké problémy.

Protože svoboda si nakonec cestu najde sama, nepotřebuje západ obsazovat území dělat z Číňanů Američany, nebo je nějak ovládat, západ potřebuje pro svůj lepší a efektivnější rozvoj mít Čínu svobodnou. Proto také svobody, tam kde již existují je svobodný svět ochoten bránit jak jen to jde, tím že je brání podporuje jejich osvětu a aspoň dvě otázky: Proč jsou lidé ochotni povstat beze zbraní, proti ozbrojencům v područí totalitního vůdce? Co vlastně chtějí?

0 0
možnosti
  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 507x
Politolog, historik a publicista. Veliký příznivec kritického myšlení a nepřítel frází. Lehký provokatér.:-)

Seznam rubrik